Moody’s potvrdio kreditni rejting BiH “B tri”

0
Međunarodna agencija za ocjenu državnog kreditnog rejtinga Moody’s (Moody's Investors Service) potvrdila je za BiH kreditni rejting “B tri” sa stabilnim izgledima.
Iz Centralne banke BiH saopšteno je da su u obrazloženju potvrde kreditnog rejtinga i očekivanih izgleda stabilnosti, analitičari agencije Moody’s ocijenili da je ekonomsko stanje u BiH posljedica sporog napretka u ostvarenju neophodnih strukturnih reformi, a da je nivo dohotka znatno ispod prosjeka EU.
Oni navode da složen politički sistem u zemlji utiče na efikasnost vlasti i javnog sektora.
“BiH je umjereno zadužena zemlja, što doprinosi njenoj fiskalnoj snazi i omogućava joj da, i pored ograničenog pristupa spoljnjem finansiranju, može računati na dalju finansijsku podršku međunarodnih finansijskih institucija”, navodi se u saopštenju.
Stabilni izgledi, navode iz Centralne banke BiH, odražavaju očekivanja analitičara agencije Moody’s da će napredak u provođenju vladine reformske agende omogućiti potrebnu finansijsku i tehničku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali da rizici u provođenju, naročito oni koji dolaze iz izazovnog političkog okruženja, mogu ometati reforme.
“Kreditni rejting BiH, prema mišljenju analitičara ove agencije, mogao bi se poboljšati ukoliko dođe do jačanja institucija kroz implementaciju strukturalnih reformi i do unapređenja političkih prilika, dok bi do smanjenja kreditnog rejtinga moglo doći ukoliko BiH ne postigne dogovor sa MMF-om i ne uspije provesti reforme na putu ka evropskim integracijama”, navodi se u saopštenju.