Moody's poboljšao izglede za Hrvatsku na stabilne

0

Agencija Moody's zadržala je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na ‘Ba2’, a u domaćoj na ‘Baa1’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine.

Takav potez Moody's je objasnio snažnijim srednjoročnim rastom gospodarstva nego što se očekivalo nakon izlaska iz šestogodišnje recesije u 2015., a očekuje rast u idućim godinama u prosjeku od oko 2,5 posto. Navodi i smanjenje pritiska tereta duga u javnom sektoru, što je rezultat poboljšanog rasta.

Moody's je posljednja od tri vodeće svjetske rejting agencije koja je zadnjih mjeseci poboljšala izglede za hrvatski rejting. Standard&Poor's je podigao izglede s negativnih na stabilne polovinom decembra prošle godine, a Fitch krajem januara ove godine.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, Standard&Poor's i Moody's – i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stepena ispod investicijskog nivoa, no sada sve sa stabilnim izgledima.