Montenegro Airlines izgubio pravo na logo

0

Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore je poništilo rješenje o produženju registracije loga Montenegro Airlinesa u stečaju, koje je izdato 9. avgusta ove godine, jer su naknado utvrdili da je donjeto “nesumnjivom greškom u postupanju i uz povredu materijalnog propisa”.

Kako je rečeno “Vijestima” u tom ministarstvu, Montenegro Airlines u stečaju može protiv ovog rješenja da podnese tužbu Upravnom sudu, ali do pravosnažnog okončanja spora više ne smije da koristi logo.

Na pitanje lista o spornoj registraciji loga bivše nacionalne avio-kompanije Crne Gore, iz ministarstva su naveli da je Zakonom o žigu propisano da žig važi 10 godina od dana podnošenja prijave i da se može produžavati više puta na po deset godina, ali da je posljednja registracija žiga u slučaju Montenegro erlajnsa istekla 20. maja 2020.

Zahtjev za produženje važenja žiga mogao je da se podnese prije isteka ili u roku od šest mjeseci nakon isteka, a bivša uprava Montenegro erlajnsa to nije uradila, zbog čega je pravo na produženje loga isteklo 20. novembra prošle godine.

Kompanija je krajem decembra 2020, odlukom uprave, obustavila dalje letove, a u aprilu je u njoj proglašen stečaj. Vlada je osnovala novu avio-kompaniju ToMontenegro početkom februara, koja je krajem maja predstavila svoj logo sličan logu bivše kompanije.

Stečajna uprava Montenegro Airlinesa je 2. juna podnijela zahtjev za produženje važenja svoja tri loga, što je 12 mjeseci nakon što im je isteklo pravo na njihovo korišćenje, a 10. juna je podnjela i tužbu protiv ToMontenegra zbog korišćenja loga sličnog bivšem nacionalnom avio-prevozniku.

Iz Ministarstva su naveli za Vijesti da je stečajnoj upravi 4. juna, dva dana nakon podnošenja zahtjeva za produženje registracije žiga, odgovoreno da zahtjev nije tehnički uredan, nakon čega je stečajna uprava 21. jula predala novi zahtjev, na koji im je, kako je sada utvrđeno, greškom pozitivno odgovoreno 9. avgusta.

Stečajna uprava Montenegro Airlinesa je 5. oktobra podnijela Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mjere kojom traže da se novoj državnoj avio-kompaniji ToMontengro zabrani dalje korišćenje loga, dok se ne završi sudski postupak po tužbi za povredu loga pokrenut 10. juna, koji sada postaje izlišan, pišu Vijesti, prenosi Tanjug.