Mogućnost da otvore vlastiti obrt dobilo 27 osoba

0

Danas je u prostorijama općinskog biroa Centar Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo održana promocija za 27 aplikanata koji ispunjavaju uslove po Programu sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca po Javnom pozivu od 21.12.2019. godine, u skladu sa Programom mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2019. godini.

Programom sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca predviđeno je zapošljavanje za ukupno 50 osoba iz navedene kategorije, te je Služba za Program sufinansiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca osigurala sredstva u iznosu od 580.000,00 KM.

Nermin Pećanac, direktor Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo istakao je da za navedenu listu od 27 osoba ukupni finansijski troškovi iznose 313.200,00 KM.

Sredstva će se refundirati na mjesećnom nivou u iznosu od po 800 KM za uplatu zakonom propisanih doprinosa i dio za plaću, te po 2 000 KM kao incijalni početni kapital.

Program sufinasiranja samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, predstavlja novinu u dosadašnjim programima podsticaja samozapošljavanja plasiranih od strane Službe, te se u narednom periodu očekuje i cjelokupno okončanje programa i za preostala mjesta, nakon obrade pristiglih aplikacija, kazao je predsjenik Upravnog odbora Edin Hodžić.