MOGUĆA I PRODAJA Uskoro odluka o sudbini BH Telecoma

0

Sudbina BH Telecoma i HT Eroneta bit će poznata uskoro, nakon što se urade detaljne analize stanja u ovim kompanijama. Prikupljanje podataka za izradu ovih dokumenata već je počelo, potvrdio je za BiznisInfo savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić.

Riječ je o sveobuhvatnoj finansijskoj i operativnoj analizi stanja, koja je poznata kao due diligence. Na osnovu nje će biti odlučeno da li će ove kompanije biti restrukturirane, dokapitalizirane putem berze ili pak privatizirane, odnosno prodane u cijelosti.

„Ova analiza predstavlja najdetaljnije moguće skeniranje stanja. Ona će pokazati u kakvom su stanju ove dvije kompanije, kao i njihovi pojedini dijelovi. Ova vrsta analize za cilj ima da precizno detektuje sve dijelove kompanije u kojima postoje problemi pri funkcioniranju“, kazao nam je Miraščić.

Dodao je da se na osnovu ove analize rade preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje kompanije, a time i njena profitabilnost i vrijednost.

goran-mirascic

Izrada ove analize za dvije kompanije spada u red obaveza na koje se vlada FBiH obavezala pismom namjere MMF-u.

„Mi se nikome nismo obavezali da ćemo prodati telekome, već smo se obavezali da ćemo uraditi ove analize. Cilj nam je da povećamo profitabilnost kompanija, a kako ćemo to uraditi – sve su opcije otvorene i to ćemo znati nakon što analize budu urađene“, naveo je naš sagovornik.

Miraščić kaže da je trenutno u toku prikupljanje podataka za izradu analize.

“Prerano je govoriti kakva će odluka biti donesena. Upravo ove analize to treba da pokažu. Moguće je da će biti restrukturirani podjedini dijelovi kompanije kako bi se unaprijedilo njihovo poslovanje. Moguće je da će dio dionica, do kontrolnog paketa, biti prodat putem berze, a moguće je čak da se proda kontrolni paket dionica što bi značilo privatizaciju”, kazao je Miraščić.

Partner Vladi u izradi analiza je EBRD.

(Autor: BiznisInfo)

Save