MMF zakazao termin za odobravanje kredita Bosni i Hercegovini

0

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda zakazao je sjednicu na kojoj će razmatrati novi, povoljniji kreditni aranžman za Bosnu i Hercegovinu težak milijardu i 75 miliona maraka.

Kako piše Avaz, odluka o kreditu biće donesena 7. septembra, a riječ je o, kako se navodi, produženom aranžmanu iz posebnog fonda. Kao što je poznato, novi zajam kreiran je tako da previše ne optereti budžete u budućnosti. Radi se o kreditu s kamatom od 1,05 odsto i grejs periodom od četiri godine, dok je otplatni period šest godina.

Zauzvrat, vlasti u BiH obećale su MMF set opsežnih reformi u čijem su žarištu one strukturalne prirode koje bi trebalo da omoguće snažniji zamah privatnom sektoru.

S druge strane navode da je, uprkos činjenici da su uslovi ispunjeni, bilo razgovora u okviru međunarodne zajednice da se odobravanje aranžmana odgodi zbog zakazivanja referenduma u RS. Ranije su strani faktori odlučili da djeluju koordinisano te da ni MMF ni druge finansijske institucije neće davati novac ako ne bude generalnog provođenja reformi.