MMF smanjio globalnu procjenu rasta za 2022.

0

Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu globalnog rasta za ovu godinu jer sve veći broj slučajeva Covida-19, poremećaji lanca snabdijevanja i viša inflacija ometaju privredni oporavak.

U svom odgođenom izvještaju o svjetskoj ekonomskoj prognozi, objavljenom danas, MMF je rekao da očekuje da će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda oslabiti s 5,9 posto u 2021. na 4,4 posto u 2022. – s tim da je ovogodišnja brojka za pola postotnog boda niža od prethodne procijene.

– Globalna ekonomija ulazi u 2022. u slabijoj formi nego što se očekivalo – navodi se u izvještaju, naglašavajući “iznenađenja” kao što je pojava omicron covid varijante i nestabilnost tržišta.

Revidirani izgledi su vođeni smanjenjem rasta u dvije najveće svjetske ekonomije – SAD-u i Kini.

Očekuje se da će SAD rasti 4 posto u 2022., što je 1,2 postotna boda niže nego što se prethodno predviđalo, jer Federalne rezerve povlače svoje monetarne poticaje,  a i poremećaji u lancu snabdijevanja opterećuju privredu.

U međuvremenu, predviđa se da će Kina ove godine rasti za 4,8 posto, što je pad od 0,8 postotnih bodova u odnosu na ranije procjene zbog poremećaja uzrokovanih njenom politikom nulte toleranije Covida, kao i “projiciranim finansijskim stresom” među njenim investitorima.

Na drugim mjestima, još uvijek rastući broj slučajeva Covida u kombinaciji s rastućom inflacijom i višim cijenama energije utjecao je na procjene rasta na globalnom nivou, ponajviše u Brazilu, Kanadi i Meksiku.

MMF je rekao da će se viša inflacija zadržati duže nego što se očekivalo, ali je dodao da bi se trebala ublažiti kasnije ove godine, “kako neravnoteža ponude i potražnje nestaje 2022., a monetarna politika u velikim ekonomijama reagira”.

U izvještaju su poboljšane prognoze rasta za 2023. za 0,2 postotna boda na 3,8 posto.