MMF sada poboljšava projekcije gobalnog rasta privrede

0

Međunarodni monetarni fond (MMF) neznatno je povećao izglede za globalni rast ove godine, zbog iznenađujuće otporne potražnje u SAD i Evropi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije.

MMF je naveo daće globalni rast ipak oslabiti na 2,9 odsto u ovoj godini, sa prošlogodišnjih 3,4 odsto, ali najnovije prognoze pokazuju poboljšanje u odnosu na prognozu iz oktobra od 2,7 odsto, uz upozorenja da bi svi jet lako mogao pasti u recesiju, prenosi Seebiz.

Glavni ekonomista MMF-a Pjer Olivije Garinča rekao je da su se rizici recesije smanjili i da centralne banke ostvaruju napredak u kontroli inflacije, ali da je potrebno više rada na obuzdavanju cijena.

On smatra i da bi moglo doći do novih poremećaja, zbog dalje eskalacije rata u Ukrajini i kineske borbe protiv kovida.

U prognozama za ovu godinu, MMF očekuje rast BDP-a SAD od 1,4 odsto, više od jedan odsto prognoziranog u oktobru i nakon rasta od dva odsto u prošloj godini.

Za Evropu se za ovu godinu predviđa rast od 0,7 odsto, u odnosu na 0,5 odsto u oktobru i nakon rasta od 3,5 odsto u prošloj godini.

Velika Britanija je jedina velika ekonomija za koju je MMF predvidio da će ove godine bitiurecesiji, s padom BDP-a od 0,6 odsto, dok se domaćinstva bore s rastućim životnim troškovima.