MMF podigao prognozu rasta za Aziju, Kina ključni pokretač

0

Međunarodni monetarni fond (MMF) poboljšao je u utorak ekonomsku prognozu za Aziju u 2023. zahvaljujući oporavku Kine koji je podupro rast, no upozorio je na rizike nepopustljive inflacije i nestabilnosti globalnog tržišta potaknute problemima u zapadnom bankarskom sektoru.

Ponovno otvaranje kineske ekonomije bit će ključno za regiju, a smatra se da će to prelijevanje na Aziju biti usmjereno na potrošnju i potražnju uslužnog sektora, a ne na ulaganja, ocijenio je MMF.

“Azija i Pacifik bit će najdinamičnije među najvećim svjetskim regijama u 2023., uglavnom potaknute pozitivnim izgledima za Kinu i Indiju”, navodi se u MMF-ovim izvještaju o regionalnim ekonomskim prognozama.

“Kao i u ostatku svijeta, očekuje se da će u 2023. domaća potražnja ostati najveći pokretač rasta diljem Azije.”

MMF očekuje da će ekonomija Azije ove godine porasti za 4,6 posto, nakon 3,8-postotnog rasta u 2022., podigavši tako od oktobra prognozu rasta za 0,3 postotna boda.

Kina i Indija, kako navode u izvještaju, bit će ključni pokretači, sa stopama rasta od 5,2 odnosno 5,9 posto, iako se očekuje i da će rast u ostatku Azije ove godine dotaći najniži nivo, prenijela je agencija Hina.