MMF od 9. do 17. novembra razmatra provođenje mjera iz Pisma namjere

0

Šef Misije Međunarodog monetarnog fonda (MMF) za BiH Nadim Ilahi u intervjuu za “Avaz” nije želio špekulirati o tome bi li MMF mogao stopirati narednu tranšu kredita zbog neusvajanja zakona o akcizama na nivou države.

Ilahi je “Avazu” dao intervju povodom planiranog dolaska ove misije u BiH radi pregleda provođenja kreditnog aranžmana teškog milijardu KM. Ova posjeta planirana je od 9. do 17. novembra.

– Kao što vam je poznato, program je odobren početkom septembra. Mogu reći da smo do sada vidjeli značajan napredak, međutim, potrebno je ulaganje kontinuiranih napora da bi se provele mjere koje su neophodne za zaključivanje prvog pregleda. Tokom predstojeće misije u novembru sastat ćemo se s našim partnerima sa svih nivoa vlasti i razgovarati o napretku koji je ostvaren u pogledu mjera navedenih u pismu namjere vlasti BiH te predložiti nove mjere za budući period – rekao je Ilahi.

Upitan kada se zapravo može očekivati uplata druge tranše, odgovorio je da će se tokom predstojeće misije razgovarati s vlastima o ostvarenom napretku.

– Ukoliko postignemo dogovor na nivou osoblja, onda će vlasti na razmatranje Izvršnom odboru MMF-a dostaviti ažurirano pismo namjere. Konačno, Izvršni odbor je taj koji daje završnu ocjenu i odobrava doznačavanje naredne tranše – kazao je Ilahi.

Ocijenio je da se bh. ekonomija nastavlja oporavljati.

– Naše aktuelne projekcije predviđaju ekonomski rast od oko tri posto u 2016. i 2017., iako postoji mogućnost da ove projekcije revidiramo nakon naše misije. Naravno, da bi životni standard u BiH dosegao nivo koji se ostvaruje u naprednim evropskim ekonomijama, potrebno je da se ubrza tempo ekonomskog rasta ubudućem periodu – izjavio je Ilahi za “Avaz”. (Fena)