MMF doznačio na račune BiH oko 333 miliona eura

0

Međunarodni monetarni fond doznačio je BiH na račune kod Centralne banke oko 333 miliona eura, po osnovu aranžmana brze finansijske pomoći, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U saopštenju se navodi da je MMF početkom ove sedmice BiH odobrio kredit iz takozvanog Instrumenta brzog finansiranja za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je u ponedjeljak, 20. aprila, BiH finansijsku pomoć u okviru RFI koja se pruža u obliku direktne doznake sredstava jer se očekuje da će ekonomski uticaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje spoljnih računa i urgentne potrebe u platnom bilansu.

Vršilac dužnosti predsjedavajućeg Izvršnog odbora MMF-a Tao Žang rekao je da ekonomija BiH trpi posljedice zbog epidemije virusa korona, što je dovelo do hitnih potreba u platnom bilansu, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

– Zbog obimnog i brzog pogoršanja tekućeg računa platnog bilansa, Instrument za brzo finansiranje pomoći će tako što će pružiti podršku za povećanje prioritetne potrošnje na zdravstvo i socijalnu pomoć, uz istovremeno očuvanje održivosti duga – istakao je Tao.

Savjet ministara u utorak, 21. aprila, nije usvojio odluku o povlačenju sredstava RFI od Međunarodnog monetarnog fonda jer su protiv ove odluke glasali ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i ministar odbrane Sifet Podžić, dok ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić nije bio prisutan.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović na sastanku 11. aprila sa zvaničnicima EU i MMF-a postigli su dogovor o deblokadi 330 miliona evra od MMF-a za BiH, prema kojem je Republici Srpskoj pripalo 38 odsto, a Federaciji BiH 62 odsto kreditnih sredstava.

Oba entiteta za Brčko distrikt izdvojiće po pola procenta.