Mjesečna inflacija u Republici Srpskoj 0,2 posto

0

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,2%, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 2,1%.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u osam, a niže cijene u četiri odjeljka.

Najveći godišnji rast cijena u avgustu 2021. godine, zabilježen je u odjeljku Prevoz 9,8% usljed viših cijena u grupi Goriva i maziva od 17,7%, zatim u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 3,0% zbog viših cijena u grupi Ulja i masnoće od 24,3%, potom u odjeljku Alkoholna pića i duvan 1,7% usljed viših cijena u grupi Duvan od 2,1%, zatim u odjeljku Namještaj i pokućstvo 1,6% zbog viših cijena u grupi Namještaj i komadi namještaja od 4,4%. Povećanje od 1,5% zabilježeno je u odjeljku Rekreacija i kultura, zbog viših cijena u grupama Odmor -Paket aranžmani od 10,5% i Usluge rekreacije i sporta od 9,1%, dok je povećanje od 0,5% zabilježeno u odjeljku Zdravstvo zbog viših cijena u grupi Ostali medicinski proizvodi od 1,3%. Povećanje od 0,4% zabilježeno je u odjeljku  Restorani i hoteli, usljed viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 0,4%, i u odjeljku Ostala dobra i usluge zbog viših cijena u grupi Ostale usluge od 2,0%.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou, u avgustu 2021. godine, zabilježen je u odjeljku Odjeća i obuća 9,4% usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, dok je smanjenje od 0,2% zabilježeno u odjeljku Komunikacije, zbog nižih cijena u grupi Telefonska i telefaks oprema od 5,1%. Niže cijene od po 0,1% zabilježene su u odjeljku Stanovanje, usljed sniženja u grupi Vodosnabdijevanje i druge komunalne usluge od 2,0% i u odjeljku Obrazovanje, usljed sniženja u grupi Predškolsko obrazovanje od 1,4%.