Mittal će s Fincima graditi novu toplanu u Zenici

0

Kompanija Arcelor Mittal i Grad Zenica, sa partnerima iz Finske, u završnoj su fazi osnivanja zajedničke kompanije za izgradnju nove toplane iz koje će se grijati ovaj grad.

Konkurencijsko vijeće BiH je 8. februara ove godine zaprimilo zajedničku prijavu namjeravane koncentracije subjekata Arcelor Mittal Zenica, Grad Zenica, KPA Unicon oY Finland i Finnish Fund for Industrial Cooperation.

Prijava se odnosi na osnivanje društva zajedničkog ulaganja, u formi društva sa ograničenom odgovornošću. Tokom naredne sedmice, svi oni koji imaju određene primjedbe i mišljenja na ovu prijavu mogu ih dostaviti Konkurencijskom vijeću.

KPA Unicon je isporučilac kotlova a Finnish Fund for Industrial Cooperation je finski državni investicioni fond.

Zenica

Inače, planovi o izgradnji nove toplane ranije su najavljeni. Kako je ranije rečeno, Arcelor Mittal bi imao 50 posto učešća u firmi, Grad Zenica 20 posto učešća a finski partneri preostalih 30 posto.

Nakon osnivanja kompanije, slijedi izrade projektne dokumentacije i nabavka kotlova. Ranije je najavljeno da bi toplana trebala biti puštena u rad do kraja 2019.

Ova toplana bi trebala smanjiti zagađenost u gradu, jer će se kao pogonsko gorivo za proizvodnju toplotne energije koristiti plinovi koji nastaju tokom procesa proizvodnje u pogonima Mittala.

(Autor: BiznisInfo)