Mišković u Sarajevu ima nekretnine vrijedne 10 mil KM

0

Srbijanski biznismen Miroslav Mišković jučer je najavio gradnju tržnog centra u Sarajevu. Mišković je na otvorenju velikog tržnog centra Delta Planet u Banjoj Luci kazao da je njegova kompanija Delta Holding u Sarajevu kupila šest hektara zemljišta, gdje planira graditi shopping centar.

Miškoviću ovo ne bi bio prvi poslovni poduhvat u Sarajevu. On je vlasnik nekretnina u Sarajevu čija je vrijednost oko 10 miliona KM, piše BiznisInfo.

Njegova kompanija Delta Real Estate vlasnica je sarajevske firme Standard Nekretnine, čija je djelatnost gradnja stambenih i nestambenih objekata.

Ova kompanija lani nije imala prihoda niti poslovnih operacija, kao ni prethodnih godina, a imala je samo jednog zaposlenog. Stoga je u 2018. poslovala s gubitkom od oko 127 hiljada KM.

No, firma ima imovinu od skoro 10 miliona KM. Od toga je oko 3 miliona KM vrijednost zemljišta i oko 7 miliona KM vrijednost investicijskih nekretnina, što se vidi iz finansijskog izvještaja za 2018. godinu.

Inače, firma Standard Nekretnine nastala je 2011. kada je podijeljena kompanija Standard, koju je Mišković kupio 2008. Stadard je tada podijeljen na Standard Furniture Factory i Standard Nekretnine.

Standard Furniture Factory je preuzeo posao sa proizvodnjom namještaja. Sjedište ove firme danas je u Ilijašu a njen većinski vlasnik je Drvo produkt Ilijaš. Vlasnici Drvo produkta su Đorđe Cerović iz Beograda i Suad Muhić.

S druge strane, u vlasništvo Standard Nekretnina, koje su vlasništvu Delte, prešle su se samo nekretnine. Među njima je i atraktivna lokacija u naselju Stup, kod Stupske petlje, za koju se ranije špekulisalo da Mišković tu planira graditi poslovni kompleks.

Autor: BiznisInfo