Mišković: Region treba da uloži u berzu

0

Biznismen Miroslav Mišković, vlasnik kompanije Delta holding, govorio je prvog dana ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma. Mišković je rekao da država mora da uloži u obrazovanje građana – “od seljaka do profesora”.

Nakon što je ukratko objasnio finansijske rezultate Delte, Mišković je rekao da vještačku inteligenciju treba što prije prihvatiti.

– Sve što je novo, to se ne prima lako. Ja ne znam kada je prvi voz išao od Beograda do Niša, valjda ’81. To je tada bilo „jao kakav voz kroz Srbiju, pobiće nam ovce“ – rekao je Mišković, prenijela je Nova.rs.

Prema njegovom mišljenju, vještačku inteligenciju potrebno je što prije prihvatiti, iako se nove stvari uglavnom teško prihvataju. Dodao je da će onaj ko ne prihvati novu tehnologiju, kao privrednik brzo “propasti”.

“Ni dolar, ni euro, a ni nekretnine”

Upitan da li bi u budućnosti “igrao” na dolar, Mišković kaže da ne bi, ali ne bi ni na euro.

– Mnogi ljudi koji imaju novac kupuju nekretnine i oni su odigrali najbolje što može u poslednjih 20, 30 godina i zaštitili vrijednost novca. Sada bivša Jugoslavija mora da uloži u berzu, jer bi uz dobru propagandu i marketing mogli da trguju dionicama, malo da zaboravimo stanove – rekao je Mišković.

“Nije problem napraviti fabriku, nego ko će da je vodi”

Mišković je rekao da država mora da uloži u obrazovanje građana – “od seljaka do profesora”.

Dodao je da Srbiji fali mnogo profesionalnih menadžera. Dao je primjer bolnica, koje u Srbiji vode ljekari, a ne menadžeri.

– Nije problem napraviti fabriku, nego ko će da je vodi. Nama fali dobrih menadžera – dodao je.

Mišković je prokomentarisao rezultate PISA testiranja, koji su u Srbiji najlošiji u regionu, a iz godine u godinu sve su lošiji.

– Našu djecu uče nastavnici sa platom od 65.000 dinara. Meni je žao što tako moram da kažem, ali tako je. U moje vrijeme, učitelji su nosili kravate. Ja nisam siguran da sad neki učitelj nosi kravatu – rekao je Mišković, komentarišući činjenicu da su plate radnika koji školuju djecu premale, a njihova odgovornost velika.

Komentarišući ulazak hrvatskog biznismena Ivice Todorića u politiku, odnosno osnivanje stranke, Mišković je rekao da smatra da privrednici ne treba da se bave politikom.

– Ja ne volim politiku, zapišite to tamo – rekao je Mišković publici.