Mišić: Donijeti plan za povećanje plata od najmanje 10 odsto godišnje

0

Savez sindikata Republike Srpske dostaviće  u četvrtak na razmatranje dokument Vladi Republike Srpske za održavanje tematske sjednice o pravima radnika, sa zahtjevom da Vlada donese trogodišnji dokument o povećanju plata za najmanje 10 odsto godišnje, rekla je predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

“Bez takvog dokumenta mi ćemo imati situaciju kakvu imamo sada, da poslodavci gube volju da pregovaraju o kolektivnom ugovoru, da pričaju da treba povećati plate kao da će to neko drugi uraditi umjesto njih”, rekla je Mišićeva i navela da od Vlade Republike Srpske, kao socijalnog partnera, očekuje da prihvati dokument, prenosi Srna.

Mišićeva je nakon današnje sjednice Predsjedništva Saveza sindikata u Tesliću rekla novinarima da očekuje da će povećanje plata promijeniti trenutnu sliku kretanja radne snage u Republici Srpskoj.

“Cilj je da se poveća najniža plata, da se povećaju sektorske plate i da radnici budu više motivisani, a da poslodavci ne budu sebični i da ne koriste sve benefite koje im daje država, a nisu spremni da svoju dobit dijele radnicima”, rekla je Mišićeva.

Ona je danas predstavila dokument “Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj”, za koji kaže da je proizvod ljetne kampanje koju je realizovao ovaj sindikat i koji će biti upućen Vladi Republike Srpske.