Pozder u Ljubuškom: Grad koji zna upravljati destinacijom

0

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je Ljubuški gdje se u Gradskoj upravi sastala sa gradonačelnikom Vedranom Markotićem, predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, federalnim dopremijerom i federalnim ministarom finansija Tonijem Kraljevićem, te dopredsjednicom Vlade ZHK i ministricom finansija ZHK Blagicom Leko.

Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova ZHK Mladen Bebek, vršiteljica dužnosti direktorice Turističke zajednice Grada Ljubuškog Veronika Pinjuh i direktor JP Parkovi d.o.o. Nikica Vučić.

Iz Federalog ministarstva okoliša i turizma je saopćeno da je tokom sastanka razgovarano o mogućnostima snažnijeg razvoja turizma i proširenja turističke ponude, podršci Ministarstva lokalnim projektima, te o pitanju odlaganja otpada i funkcioniranju grada s tog aspekta i aktivnostima na zaštiti okoliša.

U Ljubuškom se, navedeno je u saopćenju Ministarstva, iz godinu u godinu širi turistička ponuda i radi na obnovi i očuvanju kulturno-povijesne baštine uz pomoć viših nivoa vlasti i projekata prekogranične suradnje, što donosi pozitivne turističke rezultate, ali i izazove s kojima se susreće Gradska uprava i privredni subjekti koji djeluju u području turizma.

– Mnogo je tema koje smo danas otvorili. Pokazali smo i prikazali sve ono što Ljubuški radi posljednjih godina u turizmu, ulaganjima u turističke lokalitete, te upoznali ministricu i s problemima s kojima se susrećemo. Također smo razgovarali i o planiranim projektima na jačanju turizma i zaštiti okoliša – rekao je gradonačelnik Markotić i zahvalio ministrici na posjeti.

Ministrica Pozder pohvalila je provedene projekte obnove kulturno-historijske baštine te razvoj grada i napredak na turističkom planu.

– Svaki put kad dođem u Ljubuški vidim određene napretke i to je nešto što me raduje, posebno u kontekstu turističke sezone koja je pred nama. Ljubuški je uspio da skoro sve svoje iznajmljivače stavi u sistem što je pokazatelj da zna upravljati svojom destinacijom. Mislim da je ovaj kraj vrlo bogat prirodom, ali i nasljeđem, koje je čini mi se, dosad čuvano, a sad ga treba promovirati i staviti u funkciji ne samo Ljubuškog nego i Hercegovine – kazala je ministrica Pozder.

Federalna ministrica je učesnike sastanka informirala o planovima i projektima koje će ministarstvo provoditi, te izrazila nadu kako će Grad Ljubuški i stanovništvo i ubuduće iskazivati zainteresiranost za sudjelovanjem.

– Trebalo je mnogo volje i truda da se uvjere i investitori i lokalna zajednica da vrijedi ovakve projekte podržavati, projekte poput obnove tvrđave ili Posjetiteljskog centra. Mislim da ćemo uskoro vrlo brzo osjetiti koristi od ovakvih projekata – zaključila je ministrica Pozder.

Po završetku sastanka, ministrica Pozder je u pratnji domaćina posjetila tvrđavu hercega Stjepana i Posjetiteljski i Arheo centar na Gračinama – saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.