Ministrica Pozder okupila tim stručnjaka za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

0

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder održala je sastanak s akademskim i stručnjacima iz institucija u vezi s cvjetanjem algi i promjenama u vodi Jablaničkog jezera.

Cilj sastanka je utvrđivanje razloga ovakvih pojava, ne samo u Jablaničkom jezeru, nego i potencijalno i na drugim  jezerima, poput Ramskog, jezera Modrac, Grabovica i drugih, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministrica Pozder je u rješavanje ovih i sličnih izazova uključila univerzitete i fakultete, kao i institucije koje se u svom radu bave ovom tematikom, ili imaju obavezu – nadležnost za ova pitanja.

Sastanku su pored predstavnika federalnih ministarstava okoliša i turizma, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prisustvovali dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nusret Drešković i prof. dr. Samir Đug, zatim prof. dr. Anita Dedić s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te prof. dr. Sanel Riđanović s Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Online su se pridružili i Dalibor Lasić iz Agencije za sliv Jadranskog mora i prof. dr. Svjetlana Stanić Koštroman iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.

Stručnjaci su istaknuli da do cvjetanja algi na jezerima može doći uslijed  nekoliko faktora, uključujući neprečišćene komunalne vode, industriju, poljoprivredu, stočarstvo i ribolovstvo te klimatske promjene. Ovaj problem nije nov i nije ograničen samo na Jablaničko jezero, slične promjene su se dešavale i na jezeru Grabovica, te na Ramskom jezeru.

Kako bi se sistemski pristupilo rješavanju ovog problema, zaključeno je da se formira interresorna radna grupa. Ova grupa će se sastojati od stručnjaka s javnih univerziteta u Federaciji BiH, a njen zadatak će biti osmišljavanje cjelovitog projekta rješavanja problema, uključujući istraživanja i predlaganje kratkoročnih i dugoročnih mjera.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je već danas uputilo dopise univerzitetima da predlože stručnjake u radnu grupu, te će osigurati koordinaciju u rješavanju ovih izazova.

– Mnogo faktora utiče na cvjetanje algi i slučajevi poput nedavnog u Jablaničkom jezeru su se dešavali i nažalost će se dešavati i u budućnosti, prema riječima stručnjaka sa kojima sam danas razgovarala. Međutim, sasvim sigurno možemo i trebamo pratiti stanje, raditi istraživanja na osnovu kojih će se definirati  preporuke i inicirati mjere, posebno u vodama na koje čovjek utiče, da li ispuštanjem tvari ili nemarom. Želimo sistemska i stručna rješenja, a u tome nam ljudi iz respektabilnih akademskih institucija itekako mogu pomoći – izjavila je ministrica Pozder.