Ministri Hrnjić, Minić i Košarac o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede

0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je u Sarajevu s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem, te ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savom Minićem o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na sastanku je istaknuto da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima isključivo koordinirajući ulogu te da resorna entitetska ministarstva obavljaju nadležne poslove iz oblasti poljoprivrede.  

Ministar Košarac je obavijestio ministre Hrnjića i Minića da će se na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH zakazanoj za četvrtak 25. maja ove godine naći tačka koja se odnosi na poljoprivredni popis, odnosno formiranje interresorne radne grupe za pripremu akcionog plana za provođenje popisa poljoprivrede u BiH 2023-2026.  

Na sastanku je razgovarano i o usaglašavanju određenih propisa i akata sa legislativom Evropske unije i direktivama koje je BiH preuzela, a ministri su razmijenili mišljenja i o mogućnostima analize primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te drugih ugovora s ciljem zaštite domaće proizvodnje. Ministri su razgovarali i o načinu definiranja IPARD strukture, kako bi se omogućilo povlačenje više finansijskih sredstava iz predpristupnih fondova EU.

Ministar Hrnjić inicirao je i pitanja o uvođenju plavog dizela za poljoprivrednike u BiH te mogućnostima i procedurama za uvođenje u sistem poljoprivrednih proizvođača i dodjele novčanih podrški onim proizvođačima koji obrađuju poljoprivredna zemljišta u pojasu međuentitetske linije.

– Sastanak entitetskih ministara s državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine bio je prilika da se razmijene mišljenja o nekoliko značajnih tema iz oblasti poljoprivrede. Poljoprivrednici, bez obzira u kom dijelu države Bosne i Hercegovine živjeli i privređivali, ne bi trebali ostati uskraćeni za novčana sredstva koja su im predstavnici vlasti, svojim radom, dužni obezbijediti, posebno ona koja im uz malo dobre volje mogu biti na raspolaganju – kazao je ministar Hrnjić, naglasivši da se obezbijede dodatna sredstva za podrške u oblasti poljoprivrede, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.