Ministarstvo Saudijske Arabije u posjeti VTK BiH

0

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić primio je u posjetu glavnog savjetnika Ministarstva za investicije Kraljevine Saudijske Arabije Abdulsalama Altuwayjirija s kojim je razgovarao o potencijalnim investicijama u BiH.

Tokom sastanka upriličene su prezentacije predstavnika Agencije za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) i Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine kako bi se što kvalitetnije predstavile pogodnosti za investiranje, uključujući i konkretne projekte te je predstavljena i vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom za čije unapređenje takođe postoje značajni potencijali.

Kako je istakao Altuwayjiri, Vlada Kraljevine Saudijske Arabije dodatno podstiče investitore da ulažu van granica zemlje te kao jednu od ključnih destinacija promovišu Bosnu i Hercegovinu, posebno uzimajući u obzir činenicu da vlasti U BiH ulažu dodatne napore kako bi olakšali postojeće procedure radi što bržeg obezbjeđenja potrebnih dozvola budućim investitorima.

Samim tim je interes investitora veći, zbog čega je realno očekivati i konkretiziranje iznesenih ideja i prijedloga.

Potpresjednik Egrlić je tokom sastanka posebno istakao otvorenost i mogućnost pristupa tržištu ne samo regiona nego i Evropske unije te je ukazao na članstvo Komore u različitim organizacijama i asocijacijama koje okupljaju značajan broj kompanija.

Dogovorena je posjeta predsjednika Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Kraljevini Saudijskoj Arabiji, kao i posjeta delegacije investitora Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini.