Ministarstvo privrede SBK upozorava: Otpuštaju radnike pa ih angažuju “na crno”

0

U uslovima otežanog poslovanja privrednih subjekata zbog pojave pandemije koronavirusa (COVID-19) prisutni su slučajevi otpuštanja radnika i njihovo prijavljivanje na evidenciju Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona radi korištenja prava nezaposlenih lica, saopćilo je danas Ministarstvo privrede ovog kantona.

– Obzirom da pojedini poslodavci angažuju navedene radnike za rad “na crno”, Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona obavještava sve radnike i poslodavce na području Srednjobosanskog kantona da će jedna od prioritetnih aktivnosti Kantonalne Inspekcije rada u narednom periodu biti kontrola otpuštanja radnika i njihovo angažovanje za rad „na crno“, koji predstavlja grubo kršenje propisanih odredbi Zakona o radu F BiH – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je pozvalo sve građane, poslodavce, udruženja poslodavaca, privrednu i obrtničku komoru, da sve informacije o subjektima koji su otpustili radnike, a i dalje ih angažuju za rad „na crno“, dostave Inspekciji Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona.

Kako navode u svom saopćenju, ova inspekcija će posebno djelovati u ovom segmentu radi poduzimanja potrebnih operativnih radnji i sankcionisanja u skladu sa Zakonom.

– Svako angažovanje otpuštenih lica za rad “na crno” bit će sankcionisano izdavanjem prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o radu F BiH – upozoravaju iz Ministarstva privrede SBK.

D. Hadžić