Ministar Mijatović sa delegacijom JICA: Japanska iskustva u razvoju privrede itekako potrebna BiH

0

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović danas se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastao sa delegacijom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), koju je predvodio direktor odjeljenja za ekonomski razvoj u centrali JICA u Tokiju Keiji Ishigame.

Ministar Mijatović zahvalio se na kontinuiranoj pomoći i podršci koju JICA pruža privredi i poduzetnicima u cijeloj BiH. U tom smislu, zajednički je iskazano zadovoljstvo nastavkom saradnje na projektu „Pružanja mentoring usluga za subjekte male privrede“, koji u FBiH, u koordinaciji sa razvojnom agencijom SERDA i uz pomoć JICA, provodi Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Mentoring je, inače, nefinansijska usluga poslovne podrške za mala i srednja preduzeća, koja omogućava dijagnosticiranje stanja poslovanja i planiranje aktivnosti za budući rast. JICA ovaj projekt promovira u svim zemljama zapadnog Balkana, a u BiH su na projektu „Pružanja mentoring usluga za subjekte male privrede“ aktivni od 2013. godine.

Direktor Ishigame je podsjetio da je, između ostalog, na edukaciji u Japanu, u okviru ovog projekta, boravilo 25 eksperata, a da je trenutno u BiH aktivno 22 mentora i 10 trenera.

Zajednički je konstatirano da su mogućnosti i prostor saradnje Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju puno veće od trenutnog nivoa.

Ministar Mijatović je upoznao goste iz Japana sa planovima za narednu godinu, što uključuje donošenje novog zakona o malom i srednjem poduzetništvu, zakona o poticajima i IT poslovnim zonama, te pojačano investiciono ulaganje u male biznise.

– To otvara ogroman prostor za širenje saradnje sa JICA i puno konkretnije rezultate programa mentoringa – kazao je ministar Mijatović.

On je posebno naglasio da će Vlada Federacije BiH u narednoj godini iz budžeta izdvojiti rekordnih jedan posto za razvoj malih i srednjih preduzeća, što je istorijski maksimum.