Ministar Hrnjić u Sanskom Mostu: Mladi i obrazovani su prijeko potrebni sektoru poljoprivrede

0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Srednju poljoprivrednu školu „Sanus Futurum“ u Sanskom Mostu, te razgovarao s načelnikom Sanskog Mosta Farisom Hasanbegovićem.

U saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da je ovom prilikom kolektiv škole predvođen direktorom Senadom Tičevićem upriličio obilazak i prezentaciju škole, nastavnih programa i poljoprivrednog imanja koje koriste u praktičnoj nastavi sa učenicima.

– Poljoprivredna srednja škola u Sanskom Mostu, osnovana prije 25 godina, jedna je od najopremljenijih škola za edukaciju učenika iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a o čemu svjedoče i odlično opremljeni kabineti, 300 dunuma zemlje na kojima se siju različite poljoprivredne kulture, farma muznih grla, plastenici, te određeni broj poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja. Pored toga, škola raspolaže sa internatom i restoranom, a za učenike koji ne borave u internatu imaju organiziran besplatan prevoz do škole – navode u saopćenju Ministarstva.

Dodaju da su učenici tokom ove školske godine mogli odabrati obrazovanje za poljoprivrednog, veterinarskog ili ekološkog tehničara, te fitofarmaceuta. Od ove godine, uprava škole najavljuje i pokretanje novog smjera agroturistički tehničar, kao i plaćenu praksu za učenike.

– Mladi i obrazovani poljoprivrednici mogu doprinijeti značajnim poboljšanjima u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije. Ulaganje u ovakav vid obrazovanja trebaju slijediti i drugi kantoni, nastojeći prenijeti praktična znanja iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, te pratiti moderna dostignuća u navedenim oblastima. Namjera je da podršku ovakvim obrazovnim institucijama pružimo i kroz izdvajanja s nivoa Federacije BiH – rekao je ministar Hrnjić tokom posjete ovoj školi.

Direktor Tičević zahvalio se ministru Hrnjiću na upriličenoj posjeti, te izrazio nadu da će posjeta rezultirati još uspješnijom saradnjom posebno u dijelu nabavke opreme i mehanizacije s ciljem još kvalitetnijeg izvođenja nastavnog procesa, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.