Ministar Hrnjić primio delegaciju Bosansko-podrinjskog kantona

0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić susreo se danas u sjedištu Ministarstva u Sarajevu s predstavnicima Bosansko-podrinjskog kantona. Delegaciju ovog kantona predvodio je ministar za privredu Zijad Briga, a u delegaciji je, uz saradnike ministra, bio i zastupnik u Skupštini BPK Amar Imamović.

U saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da je sastanak nastavak saradnje i iskazane namjere da se razgovara o modalitetima koji bi unaprijedili stanje poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na području ovog kantona.

– Tokom sastanka naglašeno je da Ministarstvo za privredu BPK intenzivno provodi aktivnosti na izradi programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju sa akcentom na veća ulaganja u povećanje obima proizvodnje u oblasti poljoprivrede. Posebno je istaknuto da je ovaj kanton zbog svog svojih reljefnih karakteristika pogodan za razvoj plasteničke proizvodnje, stočarstva i voćarstva.

Ovom prilikom su prezentirani projekti čija ukupna vrijednost iznosi do milion KM, a njihovom implementacijom bili bi stvoreni preduslovi za organiziranije i uspješnije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Iz Federalnog ministarstva ukazano je na potrebu adekvatne pripreme projekata koji će kroz modele novčanih podrški biti kandidirani u narednom periodu ka ovom ministarstvu.

Ministar Briga zahvalio je ministru Hrnjiću na namjeri unapređenja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH, kao i planiranim podrškama za projekte s Bosansko-podrinjskog kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.