Ministar finansija: Turska ekonomija će se vratiti na racionalno tlo

0

Novoimenovani turski ministar finansija Mehmet Šimšek, izjavio je da ta zemlja nema drugog izbora nego da se vrati na racionalno tlo kako bi se osigurala predvidljivost u privredi.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan imenovao je Šimšeka kako bi se izborio sa krizom troškova života u Turskoj i drugim izazovima, što je jasan znak da se njegova novoizabrana vlada vraća ortodoksnijim ekonomskim politikama, prenosi Rojters.

Šimšek je na ceremoniji primopredaje poručio da je glavni cilj Vlade povećanje socijalnog blagostanja.

Transparentnost, dosljednost, predvidljivost i usklađenost sa međunarodnim normama biće naša osnovna načela. Turska nema drugog izbora osim da se vrati na racionalno tlo. Predvidljiva turska ekonomija, zasnovana na pravilima, biće ključ za postizanje željenog prosperiteta, naveo je ministar.

Makrofinansijska stabilnost prioritet

On je dodao da će makrofinansijska stabilnost u uslovima sve većih globalnih izazova i geopolitičkih tenzija biti prioritet.

Uspostavljanje fiskalne discipline i osiguranje stabilnosti cijena za održivi visok rast biće naši glavni ciljevi, rekao je Šimšek, koji je, kako podsjeća Rojters, bio ministar finansija, a potom i potpredsjednik vlade, između 2009. i 2018. godine.

Snižavanje turske inflacije i njen pad na jednocifren iznos biće još jedan srednjoročni cilj novog ministra.

Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Turskoj dostigla je 24-godišnji maksimum od skoro 85 posto u septembru prošle godine, a aprilu je iznosila 44 posto.

Turska lira je dostigla nove najniže vrijednosti svih vremena u odnosu na dolar (19,97) nakon drugog kruga predsjedničkih izbora 28. maja.

Lira je izgubila oko 77 posto vrijednosti u odnosu na dolar u posljednjih pet godina. (Tanjug)