Mini kopija Ajfelove kule u središtu Kosova

0

U centralnom dijelu Kosova, u selu Janjevu, opština Lipljan, uzdiže se kopija Ajfelove kule, deset puta manja od čuvene kule u Parizu. 

Kula je osvijetljena kao i francuski original, a pored nje je i statični brod smješten u vještačkom jezeru, po kome je cijeli objekat i dobio ime “Anija” (Brod).

Kreativnost vlasnika, bez sumnje, doprinosi da cio janjevački kraj sve više prerasta u atraktivno turističko mjesto, a samim tim pomaže i ekonomiji lokalnog stanovništva.

Porodica Bislimi je najprije zasadila voćnjak, ali kako je, zbog močvarnog zemljišta, bilo neophodno ograditi malo vještačko jezero, rodila se ideja da se izgradi brod u kome će biti restoran.

Blerim Bislimi navodi da je na početku projekta prije pet godina bio predviđen samo brod, no projekat se postupno širio.

Uz staze su postavljeni i stolovi na otvorenom, izgrađen je bar u formi klavira, kao i kameni objekat u obliku pećine. Sve je dopunjeno malim fontanama, dječijim kutkom sa ljuljaškama i toboganima, kao i mini vrtom za egzotičnu živinu.

Konačno, pošle godine izgrađena je i mini Ajfelova kula, koja je visoka 33 metra i umanjena je deset puta u odnosu na original. (Anadolu Agency)