Milion KM za 22 poljoprivredna proizvođača

0

U okviru projekta “Farma dva” švedske Vlade i USAID-a obezbijeđeno je milion KM grant podrške za 22 izabrana projekta za nabavku nove opreme i pružanje obuka, realizaciju studijskih putovanja i drugu tehničku podršku za poljoprivredne proizvođače u BiH, rekla je sekretar za razvojnu saradnju Ambasade Švedske Ema Bergenholc.

Bergenholc je, pred početak promocije novih korisnika ovih grant sredstava u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, istakla da je ova podrška značajna.

Ona se nada da će “Farma dva” projekat nastaviti da postiže značajne rezultate na terenu, kao i u otvaranju novih radnih mjesta i kreiranju novih prilika za poljoprivredni razvoj.

Prema njenim riječima, Švedska i USAID od 2016. godine kroz projekat “Farma dva” pomažu i javnom sektoru u rješavanju glavnih izazova u poljoprivredi, prenosi Srna. 

“Osim tehničke pomoći na terenu, do danas je realizovano više od 100 grantova vrijednih više od pet miliona KM, što dovodi do pozitivnih rezultata u prodaji, izvozu, zaposlenosti i ukupnoj konkurentnosti domaće poljoprivrede”, naglasila je Bergenholc.

Direktorica Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović istakla je da je današnje predstavljanje sertifikata za dodjelu grantova jedna od aktivnosti koje Komora realizuje sa vladom Švedske i USAID-om u okviru “Farma dva” projekta.

Lalović je naglasila da se u pojedinim segmentima podudaraju ciljevi Spoljnotrgovinske komore i “Farma dva” projekta, a odnose se na podizanje konkurentnosti, diverzifikaciju na tržištu, diverzifikaciju proizvoda i osvajanje novih izvoznih tržišta.