Milijarder predviđa propast američkih regionalnih banaka

0

Milijarder Bari Sternliht dao je zloslutno predviđanje o američkim regionalnim bankama usred predstojeće krize komercijalnih nekretnina.

Izvršni direktor Starwood Capital Group izjavio je za CNBC da misli da bi primarni zajmodavci nekretnina — regionalne i lokalne banke — uskoro mogli podnijeti teret visokih kamata i inflacije.

– Vidjet ćemo da neka regionalna banka propada svaki dan, ako ne – svake sedmice, možda dvije sedmično – rekao je Sternliht.

Više od 4.000 regionalnih banaka posluje širom SAD-a, od kojih mnoge možda nemaju novčani tok da podmire velike gubitke po kreditima zbog dugova za nekretnine, prenosi Investitor.me.

Problemi su zahvatili čitav sektor nekretnina, ali posebno komercijalne nekretnine se bore zbog porasta rada na daljinu i hibridnog načina, što dovodi do sve više slobodnih radnih mjesta.

Sternliht je upozoravao na probleme više od dvije godine, nazivajući situaciju “egzistencijalnom krizom” u januarskom intervjuu Bloombergu. Ranije ove godine, on je predvidio gubitak od 1 bilion dolara samo na poslovnoj imovini. U intervjuu od utorka, Sternliht je rekao da će tekuće povećanje kamatnih stopa predsjednika Fed-a Džeroma Pauela i dalje imati posljedice u sektoru nekretnina u doglednoj budućnosti.

Samo jedna regionalna banka je zatvorena od početka 2024, podsjeća Business Insider. Prošlog mjeseca, Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) zaplijenila je 4 milijarde dolara depozita i 6 milijardi dolara imovine od Republic First Bank, regionalnog zajmodavca koji posluje na sjeveroistoku sa značajnim komercijalnim nekretninama u kolateralu.

I drugi analitičari su ponovili Sternlihtova upozorenja. Skot Rehler, izvršni direktor RXR-a, dao je slično predviđanje ranije ove godine, rekavši kako misli da će do 2026. godine u SAD-u biti 500 banaka manje jer mnogi loši krediti za komercijalne nekretnine počinju da dospijevaju.