Milijarder podijelio savjet: Ima nešto važnije od ideje…

0

“Radije bih radio sa sjajnim partnerima na ne tako sjajnoj ideji, nego na sjajnoj ideji sa ne baš dobrim partnerima”, kaže za BBC-ijev CEO Secrets Brajan Česki, suosnivač kompanije Airbnb.

Airbnb postoji od 2008. godine kad su dvojica dizajnera u svom domu ugostila trojicu putnika koji su tražili smještaj.

Danas milioni domaćina i gostiju otvaraju besplatan korisnički račun na Airbnbu kako bi mogli oglasiti svoj smještaj ili odsjesti u nekom od njih koji se nude u svim krajevima svijeta. Zanimljivo, sva trojica suosnivača su i danas u kompaniji, prenosi Blic.

Česki kaže da je velika opsesija oko toga kako naći dobru ideju i kako izabrati dobro tržište.

– Poslije 13 godina od osnivanja kompanije mislim da je važnije sa kim radiš, umjesto šta radiš. Iskreno,da li je Airbnb bio dobra ideja? Rentiranje naših dušeka u stanu dizajnerima da spavaju u našoj spavaćoj sobi za 70 dolara po danu? Nije izgledalo kao dobra ideja – kaže Česki i dodaje da je pokušavao da skupi 150.000 dolara kako bi prodao 10 posto kompanije ali su teško dolazili do sastanaka sa ljudima koji bi investirali.

– Ali ako imate dobre ljude oko sebe, možete da progurate ideju koja se čini ludom – kaže on.

Česki kaže da je glavni razlog što startapi propadnu odustanak osnivača/partnera zato što izgube motivaciju ili ostanu bez novca.

– Zato je imati partnere koji će vas podržati, mislim, najvažnija stvar – kaže suosnivač Airbnba čija je vrijednost izlaskom na berzu krajem prošle godine skočila na 100 milijardi dolara.