Milićević: Suficit proračuna FBiH za tri mjeseca 14,4 miliona KM

0

Federalna vlada na današnjoj sjednici usvojila je šesto izvješće o dodijeljenoj državnoj pomoći u Federaciji BiH za 2016. godinu i zadužila Federalno ministarstvo finansija da ga dostavi Vijeću za državnu pomoć BiH radi sačinjavanja godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći u BiH.

Federalna dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević novinarima je nakon sjednice kazala da će izvješće biti upućeno Evropskoj komisiji radi ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Potpisivanjem ovog sporazuma, odnosno privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima BiH je prihvatila obavezu da će kontrolirati dodjelu državnih pomoći na isti način koji to čini Evropska unija.

Milićević je istakla da je u 2014. godini državna pomoć iznosila 140,98 miliona, u 2015. godini 174,98 miliona, a u 2016. godini 225,84 miliona KM.

– Najveće učešće 33 posto ima državna pomoć u oblasti poljoprivrede – navela je Milićević.

U izvještaju sa sjednice Vlade FBiH stoji da je ova vrsta pomoći za 2016. godinu za poljoprivredu iznosila 74.638.692 KM.

Za promoviranje regionalnog razvoja u prošloj godini dodijeljena je državna pomoć u apsolutnom iznosu od 500.000 KM.

Najpozitivniji trend u 2016., dodala je Milićević, predstavlja rast horizontalnih u odnosu na vertikalne državne pomoći.

Horizontalna državna pomoć u FBiH za 2016. iznosi 59.351.644 KM, što je 26,28 posto svih dodijeljenih pomoći (najviše za zapošljavanje 50.755.000 KM), a vertikalna 4.940.000 KM ili 2,2 posto.

Vlada FBiH na današnjoj sjednici upoznala se o konsolidiranom izvješću o izvršenju proračuna FBiH, kantona, općina i finansijskih planova vanproračunskih fondova FBiH za prva tri mjeseca ove godine.

Kazala je da ukupni prihodi za taj period iznose 1.827,1 miliona KM što je za 147,2 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Prihodi od poreza iznose 1.581 milion KM, a njihovo ostvarenje je veće za 102,2 miliona KM. Neporezni prihodi za period od januara do marta iznose 139,4 miliona KM, a njihovo ostvaranje je veće za 45,3 miliona KM.

– Proračun FBiH ostvario je za prva tri mjeseca suficit od 14,4 miliona KM, i ukupan finansijski rezultat svih kantona je u suficitu od 64,7 miliona KM, a suficit od 54,3 miliona KM ostvarile su i općine – rekla je Milićević.

Ukupan finansijski rezultat na razini sektora socijalne zaštite (vanproračunski fondovi FBiH) je u suficitu od 44,6 miliona KM.

Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je i u redovnu parlamenarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

– Prije sedam godina je donesen Zakon i do danas su uočeni nedostaci koji su sprečavali potpunu uspostavu jedinstvenog sitema u ovoj oblasti – rekao je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak novinarima nakon sjednice.

Novina u Nacrtu zakona je i pojačana zaštita šuma od požara. Prema novom rješenju predviđena je zabrana loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugim zemljištima na udaljenosti od 150 metara od granice šume.

Vlada FBiH danas je odobrila Federalnom ministarstvu prostornog uređenja korištenje sredstava od povrata PDV-a u visini od 882.536 KM za provođenje aktivnsoti u okviru Projekta ”Energetska efikasnost u BiH”.

Sredstva će biti korištena za dodatne investicije s ciljem kompletiranja utopljavanja objekata na već usvojenoj listi od pet objekata od značaja za FBiH. To su Policijska akademija- objekat A, Zatvor na Igmanu, Federalno ministarstvo finansija, Zatvor u Bihaću i JU Zavod u Pazariću – Paviljon 8.