Milićević: Mjere Vlade FBiH pokazuju rezultate i napredak

0

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević učestvuje na samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreznih uprava regije pod nazivom “Finansijska stabilnost regije u novom globalnom okruženju” koji se 16. i 17. juna 2017. održava u Bečićima, u Crnoj Gori.

Cilj samita je okupljanje svih eminentnih finansijskih stručnjaka iz regije kako bi diskutirali o najvažnijim temama iz oblasti monetarne politike, finansijske inkluzije, te razmijenili ideje na koji način ostvariti zavidnu razinu ekonomskog rasta uz zdrave javne finansije i niži javni dug.

Milićević je naglasila kako Reformska agenda, s Akcijskim planom, predstavlja temeljno opredjeljenje Vlade FBiH odnosno stabilne javne finansije kroz povećanje javnih prihoda, upravljanje dugom na transparentan i “domaćinski” način, smanjenje deficita, smanjenje stope “sive ekonomije”, te otvaranja novih radnih mjesta.

Također, navela je kako sve mjere koje Vlada poduzima i koje je poduzela u prethodnom periodu pokazuju rezultate i napredak, posebno u dijelu poslovnih pokazatelja gdje je zabilježen rast poslovnih prihoda privrednih subjekata za 1,1 milijardu KM, pri čemu treba izdvojiti rast prihoda od izvoza te porast imovine privrednih društava za skoro milijardu KM.

– Provedbom restriktivne politike potrošnje uspjeli smo kroz interne uštede iznaći način da uravnotežimo budžet, održimo ga stabilnim i osiguramo redovna socijalna davanja – istakla je ministrica osvrnuvši se na izostanak očekivane tranše MMF-a zbog neispunjenja mjera iz Pisma namjere.    

Na kraju je naglasila da je Vlada FBiH čvrsto opredijeljena za provedbu Reformske agende i Akcijskog plana kako bi u što kraćem periodu odgovorili izazovima koji su ispred nas, prije svega popunjavanju upitnika za pristup Evropskoj uniji i samim tim stjecanju kandidatskog statusa, što je cilj vlasti na svim nivoima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.