Milićević: Izvjesno da tranše s MMF-om neće biti

0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi smanjila zaduživanje za 171 milion KM – izjavila je dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević novinarima nakon sjednice Vlade FBiH.

– Nismo baš zadovoljni jer je to rezultat neimplementiranih projekta, kao što su putna infrastruktura i energetski objekti, a razlog je jer nisu stvoreni preduvjeti da bi se sredstva koristila i nisu osigurani dodatni prihodi da bi se postigla kreditna povoljnost – rekla je Milićević te dodala da je dug Federacije BiH po primicima manji za 4,71 posto.

Federacija BiH se, po riječima ministrice, temeljem obaveza prema otpaliti vanjskog duga zadužila 160 miliona, a vratila 388 miliona KM.

– Neto efekat je otprilike 220 miliona KM obaveza više smo vratili nego što smo se zadužili – izjavila je Milićević.

Istakla je da je FBiH suočena s problemom da vjerovatno neće imati aranžman, odnosno tranše po aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

– To je sada već izvjesno, a ako i bude to će biti u zaostatku. Planirane su tri tranše, zaduženje dugoročno od 282 miliona KM nećemo imati, ali evo imamo povećanje prihoda, imamo racionalizaciju, očekujemo i vanredne prihode, nadam se da nećemo imati nelikvidnost proračuna – ocijenila je Milićević.

Podsjetila je da se očekuje 123 miliona KM od ruskog duga, ali i rast poreznih prihoda i bolji rezultati od planiranih, od od poreza na dobit.

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o registru finansijskih izvještaja kojim se uređuje uspostava, sadržaj i vođenje Registra finansijskih izvještaja, zaštita i čuvanje dokumentacije i podataka iz Registra.

Cilj donošenja zakona je da, zajedno s propisom iz oblasti računovodstva i revizije, budu stvorene pravne pretpostavke za podizanje nivoa kvaliteta finansijskog izvještavanja u FBiH i izvršeno usklađivanje s najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti.

Vlada FBiH je utvrdila i Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH koji su nastavljene aktivnosti na ispunjenju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i njenih država članica i BiH i dalje usaglašavanje sa zakonodavstvom EU.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.

Također, Federalna vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi.

Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenoj proceduri uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Prihvatajući mišljenje Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida-odbrambenooslobodilačkog rata, Vlada FBiH se danas saglasila s tekstom Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač federalni poslanik Ismet Osmanović.

Fena