Messer dobio odobrenje od PepsiCo za isporuku C02

0

Najveća kompanija u BiH za proizvodnju, prodaju i distribuciju plinova, Messer BH Gas, dobio je odobrenje kompanije PepsiCo za isporuku C02.

Pepsico je jedan od naših ključnih kupaca kojem se isporučuje tečni C02 za proizvodnju pića. Njihovo odobrenje je jedno od najprestižnijih na svijetu u industriji pića. Ovo odobrenje vrijedi do kraja 2020., ali se kvalitet C02 mora potvrđivati svake godine, saopćeno je iz ove kompanije.

U Messerovoj podružnici Sočkovac koja proizvodi C02 od 2012., svi kapaciteti su u cijelosti iskorišteni. Zbog toga je otvorena i nova bušotina koja može zadovoljiti potrebe kupaca za ugljen-dioksidom.

U ovaj proizvodni pogon je kompanija Messer, koja u BiH uspješno djeluje 20 godina sa investicijama teškim preko 100 miliona KM, uložila dodatnih pet miliona KM.

“Do sada smo snabdjevali našim plinovima klijente u BiH, a početkom eksploatacije iz nove bušotine postat ćemo izvoznik ugljen-dioksida u Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje. C02 koji je strateški plin i u budućnosti će biti itekako potreban u raznim privrednim granama“, ističe Valentin llievski, generalni direktor Messera u BiH.

Odobrenje koje je PepsiCo dao Messeru predstavlja potvrdu nastojanja menadžmenta Messera da cijeli tehnološki proces u proizvodnji bude mjerljiv najvišim ocjenama od strane kontrole, revizije i klijenata.