Menadžment Aluminija podnosi ostavku

0

Cijela Uprava posrnulog mostarskog giganta Aluminija ovoge će sedmice podnijeti ostavku u nemogućnosti da dobije potporu kako bi ova kompanija, pritisnuta velikim finansijskim dugovanjima i krajnje nesigurnom isporukom električne energije, mogla nastaviti raditi, piše Večernji list BiH. 

“Pokušali smo sve što je u našoj moći. Nismo dobili potporu koju smo tražili. Ne možemo više sami nositi taj teret, a sada je praktički isključivo na našim leđima. Nije ovo bijeg od odgovornosti i nadam se kako će se ovime konačno otvoriti oči svima kako bi se spasila ova kompanija. Kako god to razumjeli, mi ipak ostajemo s radnicima do kraja”, rekao je za Večernjak jedan od Aluminijevih dužnosnika.

U dva navrata u posljednja dva mjeseca nudili su ostavku Nadzornom odboru kompanije koji tu tačku nije ni razmatrao.

Još do sutra, odnosno po nekim informacijama do petka, osigurana je isporuka električne energije mostarskoj kompaniji, a nakon toga je krajnje neizvjesno kako će se stvari odvijati.

Odlazeća Uprava s Draženom Pandžom na čelu ponudila je nekoliko modela kako se može izaći iz krize. Ključni su, po njima, bili potezi Vlade koja pak nije pokazala spremnost, ali ni mogućnost udovoljiti tome.

To se, prije svega, odnosi na cijenu električne energije. Vlada FBiH nije pokazala veliku spremnost prihvatiti ponudu konzorcija, kojemu je na čelu švicarski Glencore, a u kojemu su još bili PPD iz Zagreba te domaći FEAL iz Širokog Brijega i SIK iz Mostara.

U razgovorima s Vladom taj je konzorcij izrazio očekivanja da cijena električne energije bude između 35 i 40 eura po megavatsatu. Pod pretpostavkom da se za Aluminij osigura subvencija na električnu energiju, te da je plaća po cijeni od 35 eura po megavatsatu, Vlada bi u tom slučaju za subvenciju trebala izdvojiti 54,4 miliona maraka.

Odnosno značajno manje ako bi se “otkačila” s burze u Budimpešti po kojoj su cijene daleko više nego na evropskoj referentnoj burzi. Takvo što Vlada je u startu odbacila ističući kako zbog približavanja EU-a i prilagođavanju tržišnim pravilima ne može pogodovati bilo kome. Pa tako ni Aluminiju.