Meksiko: Otkriveno najveće nalazište nafte od 1987.

0

Meksička državna naftna kompanija Pemex objavila je najveće naftno otkriće u zemlji od 1987. Nalazište na jugoistoku zemlje sadrži rezerve od 500 miliona barela sirove nafte.

Divovsko nalazište Quesqui u zaljevskoj državi Tabasco otkriveno je prije nekoliko mjeseci, a prva bušotina, koja danas proizvodi 4.500 barela dnevno, probušena je u junu. Međutim, nakon proučavanja potencijala polja, kompanija je saopštila da je ležište jedno od najvažnijih otkrića u 30 godina, prenijeli su svjetski mediji.

„Analizom informacija koje pružaju ovaj bunar i seizmičkih podataka u tom području, danas možemo potvrditi postojanje džinovskog ležišta koje sadrži 500 miliona barela sirove nafte u rezervi 3P“, rekao je izvršni direktor Pemexa Octavio Romero Oropeza u petak.

Takozvana 3P rezerva znači da ima depozite koji se smatraju dokazanim, vjerojatnim i mogućim (proven, probable and possible).

Šef Pemexa također je otkrio planove razvoja za polje od 34 kvadratna kilometra. Na tom će se mjestu izbušiti do 11 bušotina kako bi se sljedeće godine postigla dnevna proizvodnja 69.000 barela nafte i 300 miliona kubnih stopa plina.

Do 2021. godine proizvodnju će se podići na 110.000 barela dnevno (bpd) i 410 miliona kubnih stopa prirodnog plina dnevno.