Međunarodni turizam pao za 70 posto

0

Broj međunarodnih turističkih dolazaka opao je za oko 70% godišnje u prvih osam mjeseci 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, objavila je u utorak Svjetska turistička organizacija (WTO).

Vrhunac ljetne sezone na sjevernoj hemisferi poharala su ograničenja putovanja, a dolasci turista smanjili su se za 81% u julu i za 79% u avgustu, navodi se u saopćenju tijela Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Madridu, prenosi AFP.

Između januara i avgusta bilo je 700 miliona dolazaka manje nego u istom periodu godinu dana ranije, što je dovelo do gubitka prihoda od 730 milijardi dolara – više od osam puta više nego što je zabilježeno nakon ekonomske krize 2009. godine, dodaje se.

“Ovaj pad bez presedana ima dramatične socijalne i ekonomske posljedice i dovodi u opasnost milione radnih mjesta i preduzeća”, rekao je u izjavi šef WTO-a Zurab Pololikashvili.

Regija Azije i Pacifika, koju je prvo pogodila pandemija, zabilježila je najveći pad u dolascima, od oko 79%.
Slijede Afrika i Bliski Istok sa padom od 69%, Evropa sa 68% manje međunarodnih posjetilaca i Amerika gdje su dolasci opali za 65%.

Oporavak za godinu ili dvije

Iako je pad u Evropi tokom ljeta bio manje snažan nego u drugim regijama, 69% u avgustu, nova ograničenja putovanja nametnuta u borbi protiv drugog vala infekcija COVID-19 sada su obuzdala oporavak, reklo je ovo UN-ovo tijelo.

WTO predviđa da će dolasci međunarodnih turista pasti za 70% za 2020. godinu u cjelini i neće se oporaviti prije kraja 2021. godine, a otprilike jedan od pet stručnjaka koje je tijelo konsultovalo predviđa oporavak tek 2022. godine.

D. Hadžić