Medalje za inovatore iz BiH u Zagrebu

0

Inovatori Zehrudin Osmanović i Faik Berberović iz Tuzle okitili su se zlatom na “17. međunarodnoj izložbi inovacija” održanoj u Zagrebu. Borko Babalj iz Trebinja osvojio bronzu za patent koji “topi” gluten, saopštili su organizatori.

Osmanović je nagrađen za izum “Uklanjanje taloga koksnog plina iz koksnih baterija”, a Berberović za “Ventil bez vijka za mjerač krvnog pritiska”. Priznanja tuzlanskim inovatoarima uslijedila su nakon zlatnih medalja osvojenih prošlog mjeseca na izložbama u Istanbulu i Skoplju.

Ovu inovaciju Berberović je predstavio po prvi put, a na prethodnim izložbama zlatne medalje je dobio za “Piramidalni rasplinjač ugljene prašine”.

Za razliku od postojećih mjerača krvnog pritiska kod kojih čovjek podešava ventil, što može prouzrokovati manju ili veću grešku u mjerenju i očitavanju pritiska, predložena inovacija osim upumpavanja i ispumpavanja, koje čini korisnik, sve radi automatski, dakle bez greške, stoji u saopštenju.

Srebrnu medalju dobila je mlada sarajevska inovatorka i magistar bioloških nauka Nađa Zubčević za “Antibakterijsku dasku za toaletnu šolju”, a o vrijednosti inovacije govori i podatak da ova preklopna daska uništava 99,8 posto bakterija koje se mogu naći na šoljama, posebno na daskama na koje sjeda korisnik.

Najveći interes izazvala je inovacija “Voćna smjesa za otapanje glutena” autora Borke Babalja iz Trebinja, koja je dobila bronzanu medalju. Babalj je, takođe, dobio i priznanje od predsjednika Asocijacije inovatora Sjeverne Makedonije, potvrdio je trebinjski inovator Mondo portalu.

Bronzanu medalju dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za “Ručni uređaj za punjenje vreća” koji omogućuje brzo punjenje vreća, sanduka i drugih posuda rastresitim materijalima poput pijeska, šljunka, žitarica i drugih.