Marinac otkrio mentalni trik koji mu je pomogao da obori svjetski rekord

0

George Hood i dalje osjeća bol u tijelu nakon što je 15. februara srušio Guinnessov svjetski rekord u planku koji je trajao preko osam sati. (Plank je vježba u kojoj se tijelo drži nepomično u jednom položaju).

– Bol je vrlo duboka. Tijelo mora zacijeliti iznutra prema vani – rekao je Hood za CNBC Make It, prenosi BiznisInfo.

Hood je oborio rekord za najduže vrijeme u položaju planka u trajanju od osam sati, 15 minuta i 15 sekundi. Prethodni rekord držao je 45-godišnji Mao Weigdong iz Kine, koji je 2016. u tom položaju proveo osam sati, jednu minutu i jednu sekundu.

Hood, bivši agent Uprave za borbu protiv narkotika, aktivno vježba od programa obuke marinaca u svojim 20-ima, ali kaže da je sada u najboljoj formi svog života u 62. godini.

Hood, koji je sada dvostruki svjetski rekorder u planku, imao je neugodan početak prije 10 godina.

– Kad sam prvi put pokušao, izdržao sam pet minuta – kaže Hood.

Počeo je vježbati plank svaki dan tokom šest mjeseci i na kraju je imao svoj prvi Guinnessov svjetski rekord 2011. godine u trajanju od jedan sat, 20 minuta i 25 sekundi.

Za najnoviji izazov 2020. godine Hood je trenirao sedam sati dnevno oko 18 mjeseci kako bi dobio izdržljivost te fizičku i mentalnu snagu.

Mentalni sklop najvažniji

Hood kaže da je najteži dio mentalni izazov. Zbog toga je šest mjeseci prije događaja radio s mentalnim trenerom Renaeom Cobleyjem.

– Postoji vrijeme kada sumnjate u sebe. Dosadno vam je. Pitate se je li vrijedno. Cobley me je naučio da morate vjerovati u sebe bez obzira na sve – kaže Hood.

Cobley je kazao da je „čišćenje“ mentalnog sklopa neophodno, jer „svaki čovjek kreira sam sebe kao plod svoje mašte i svog način razmišljanja.“

Tokom obuke, Hood je nakon treninga zvao Cobleyja. Sat ili dva razgovarali bi o Hoodovim mislima i preprekama na koje je nailazio. Na primjer, Hood se često borio sa mislima da odustane kako se bol pojačavao.

Jedna tehnika koju je Cobley koristio s Hoodom i na treningu i tokom natjecanja bila je vizualizaciju da je drvo i da mu korijeni idu duboko kroz zemlju.

– Drvo koje ima duboke korijene može nadvladati gotovo sve vremenske uslove: burne oluje, ekstremne vrućine i hladnoće, kao i čistu brutalnost života i sve njegove prepreke – kaže Cobley.

Vizualizacija je pomogla odvratiti Hooda od njegovih vlastitih misli, čak i kad su mu laktovi počeli krvariti nakon četiri sata, a pomogla mu je da se oslobodi bilo kakve svijesti o vremenu, za koju Cobley kaže da je ključna u ovakvim takmičenjima.

Naredni izazov

Za fizički dio treninga, Hood je posvećivao četiri do pet sati dnevno isključivo planku.

Hood je također svakodnevno radio najmanje 700 sklekova, 2.000 trbušnjaka, 500 čučnjeva i oko 500 ponavljanja vježbi za ruke i ramena.

Minimalno 30 minuta dnevno provodio je na traci za trčanje. Osim toga, pravilna ishrana igrala je veoma važnu ulogu.

Hood sada planira da obori Guinnessov rekord po broju sklekova u jednom satu. Rekord trenutno drži Carlton Williams iz Australije, koji je uradio 2.682 sklekova u 60 minuta 2017. godine.