Manji promet brodova u hrvatskim lukama

0

U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine zabilježen je veliki pad prometa brodova i putnika od 54 posto, odnosno 68 posto u odnosu na lani, dok je u prometu robe ostvaren rast od sedam posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Iz DZS-a ističu da su okolnosti koje je prouzrokovalo širenje Covid-19 direktno uticale na pad prometa putnika i vozila u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju u hrvatskim morskim lukama.

Naime, u morske je luke ukupno u drugom tromjesečju ove godine prispio 45.071 brod ili 54,3 posto manje nego lani, dok je sa ukupno 2,99 miliona putnika zabilježen pad od 68 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je ujedno i najmanji broj putnika u posljednjih deset godina u tom tromjesečju, prenosi index.hr.

Tereta je u morskim lukama u drugom tromjesečju bilo ukupno 5,64 miliona tona ili sedam posto više nego u istim mjesecima prošle godine.

Najviše tereta zabilježeno je luci Omišalj – 2,26 miliona tona, što je 32,6 posto više nego prošle godine, i u luci Bakar – 1,04 miliona tona, što je 34,1 posto više na godišnjem nivou.

U tom kvartalu u hrvatskim morskim lukama registrovano je 94.640 brodova, što je 36,7 posto manje nego u istom razdoblju lani. U tom periodu zabilježeno je 5,56 miliona putnika, što je pad od 54,7 posto, dok je tereta bilo 1,6 posto manje, odnosno 9,94 miliona tona, pokazuju podaci DZS-a.