Manje bankara se seli iz Britanije nego što se očekivalo

0

Broj poslova koje finansijske institucije sele iz Britanije u Evropsku uniju zbog Bregzita manji je nego što se prvobitno očekivalo, iako se milijarde eura trgovanja akcijama prebacuje u 27-člani blok, dok London gubi veći dio pristupa tržištima kapitala EU, saopštili su danas konsultanti Ernst-Janga (EY).

Nakon što je Britanija 2016. glasala za izlazak iz EU, analitičari poput Olivera Vajmana procijenili su da će se iz Britanije odliti čak 35.000 ili više radnih mjesta iz sektora finansijskih usluga.

Britanija je u potpunosti izašla iz EU prošlog decembra, okončavši time neometan pristup londonskog Sitija tržištu koje je bilo njegov najveći pojedinačni izvozni klijent.

“Međutim, tokom prošle godine, jedan broj najvećih investicionih banaka lociranih u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjio je broj zaposlenih koje će zbog Bregzita premjestiti u EU na nešto manje od 7.400. sa 7.600 koliko su najavljivale u decembru 2020”, objavio je u najnovijem pregledu EY, prenosi Rojters.

Taj broj je zanemarljiv dio od ukupno 1,1 milion ljudi koji rade u finansijskom sektoru.

U EU je zaposleno oko 2.800 novih kadrova nakon Bregzita, čime je izbjegnuta potreba za premještanjem dijela osoblja iz Londona, dok je u Britaniji otvoreno 2.200 novih radnih mjesta u sektoru finansija, navodi se u izvještaju EY.

Regulatori u EU vrše pritisak na finansijske kompanije da popune broj zaposlenih i nastave s premještanjem poslovanja u Uniju koje je pandemija odložila, dodaje konsultantska kuća.

Dablin i Luksemburg su ostali najpopularnije destinacije EU za nove finansijske centre, mada je najveći broj bankarskog osoblja preseljen u Pariz.

Iz Britanije su u nova finansijska čvorišta premještena sredstva vrijedna 1,3 biliona funti, piše u izvještaju EY.

Britanija je počela da revidira finansijske propise kako bi London učinila privlačnijim za međunarodne investitore i postala konkurentnija finansijskim centrima u EU, poput Amsterdama, koji je u januaru 2021. pretekao glavni grad Velike Britanije i postao najveći evropski centar za trgovinu akcijama.