MALCom planira i izgradnju tornja sa 18 spatova i tržnog centra u Sarajevu

0

Kompanija MALCom iz Sarajeva, koja je došla u centar pažnje javnosti zbog namjere izgradnje objekta u centru Sarajeva, prekoputa Narodnog pozorišta, ima i druge razvojne planove u glavnom gradu.

Ova kompanija posjeduje više atraktivnih parcela u raznim dijelovima Sarajeva i ima velike ambicije u izgradnji novih objekata, piše BiznisInfo.

Kompanija planira veliki projekat u Novom Sarajevu, tačnije na Pofalićima. Riječ je o izgradnji šoping centra do šest spratova, podzemnoj garaži na četiri etaže, te poslovnom tornju koji bi imao do 18 spratova, odnosno bio bi visok do 69 metara.  

Riječ je o projektu VMC MALL (Vaso Miskin Crni). Objekti bi se nalazili na parceli između zgrade Energoinvesta u kojoj je sada smještena Vlada Federacije, te tržnog centra Bingo (bivši Interex).

Lokacija potencijalnog šoping centra i poslovnog tornja sa 18 spratova

Ove dimenzije objekata već su unesene u regulacioni plan općine Novo Sarajevo, što znači da ne bi bilo prepreka za gradnju.

Procijenjena vrijednost investicije je čak 100 miliona eura.

Inače, iz kompanije trenutno traže partnere za ovaj projekta, koji su delegirali i na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, koji je doduše odgođen.

VMC MALL jedan od projekta koji je trebao biti predstavljen stranim investitorima. Kao njegov predlagač zvanično se navodi Agencija za promociju stranih investicija (FIPA), i u samom dokumentu se ne navodi koja kompanija stoji iza projekta.

Detalji predložene investicije za koju se traži partner

No, BiznisInfo saznaje da je riječ o MALComu, koji je vlasnik spomenute parcele.

U prijedlogu koji je trebao biti predstavljen na SBF-u navodi se da se traži partner za zajednički poduhvat, te da se od njega očekuje finansijska investicija.

Također se navodi da se priprema studija izvodljivosti.

Inače, društvo MALCom d.o.o je osnovano  1990. godine, sa sjedištem u Općini  Centar Sarajevo. Vlasnik firme je Enver Malagić.