Mala bh. vinarija u Londonu osvojila zlato!

0

Nakon što je u proteklih mjesec 116 vodećih svjetskih vinskih stručnjaka, uključujući 37 “Masters of Wine” i devet “Master Sommelier” naslijepo kušalo 16.518 različitih vrsta vina iz 56 zemalja svijeta, iz Londona s ovogodišnjeg “Decantera” u BiH je stiglo zlato!

Tako se među brojnim vinarima koji su na ovo prestižno takmičenje poslali svoje uzorke izdvojila mala hercegovačka vinarija, „Podrum Vilinka“ iz mjesta Sretnice kod Čitluka, koja po drugi put osvojenim zlatom postiže historijski uspjeh za bh.vinarstvo i vinogradarstvo.

Ova vinarija je prije tri godine na takmičenju u Londonu osvojila zlatnu medalju za vino „Vilinka X line“, dok je ove godine zlato stiglo za vino „Vilinka Žilavka“, prošlogodišnja berba.

– Kada smo prije tri godine dobili zlato, to nam je u tom trenutku bilo nezamislivo i ogromno dostignuće, kao i priznanje za naš rad i trud i našu vinariju. Iako smo od tada dobili brojna priznanja i preporuke, srebrna i brončana odličja, ipak do danas smo imali samo jedno zlato. Rijetki su slučajevi u svijetu da jedna vinarija ponovi zlatno odličje dva puta u tri godine, ali ovo je za nas i za sve vinare u BiH, zaista povijesni uspjeh. Taj uspjeh je još veći, jer smo zlato dobili za našu autohtonu hercegovačku sortu žilavku – kazao je za “Avaz” Velimir Ereš, vlasnik  „Podruma Vilinka“.