Mahatir Mohamad: BiH je epicentar principa jedna regija, jedna ekonomija

0

Za svaku zemlju ili regiju, koja želi prosperitet i biti uspješna, potrebna je jedinstvena vizija i zajednička svrha, rekao premijer Malezije

Mahatir Mohamad, premijer Malezije u svom video obraćanju povodom otvaranja jubilarnog desetog izdanja Sarajevo Business Foruma naglasio je da je BiH epicentar principa jedna regija, jedna ekonomija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na početku obraćanja video linkom Mohamad je, kao jedan od osnivača SBF-a, zahvalio Predsjedništvu BiH što su prepoznali važnost tog događaja i pružili mu pokroviteljstvo.

“Za svaku zemlju ili regiju, koja želi prosperitet i biti uspješna, potrebna je jedinstvena vizija i zajednička svrha. Moramo raditi u partnerstvu sa drugima ka zajedničkom cilju. Regionalna uvezanost fizička, ljudska, digitalna, jeste prednost za postizanje regionalne konkuretnosti. Proteklih deset godina SBF je izrastao u živu platformu koja okuplja regiona. BiH je u samom epicentru ovog principa jedna regija, jedna ekonomija. Onda snaži komparativne prednosti jedne regije i jedne ekonomije, sa svojim bogatim prirodnim bogatstvima i značajnom industrijskom zaostavštinom“, naglasio je Mohamad.

Dodao je da kada se pogledaju glavne teme i razgovori na SBF-u proteklih godina onda se vidi značajan potencijal u smislu obuke, obrazovanja i centra izvrsnosti u razvoju novih tehnologija.

“Želio bih sve vas potaknuti, kao i predstavnike Malezije, da iskoristite sve prilike koje pruža ova regija. Želim još jednom čestitati organizatorima, BBI i generalnom direktoru Ameru Bukviću na uspješnom SBF-u. Nadam se da će te nastaviti napredovati u godinama koje dolaze, postavljajući put ka boljoj budućnosti za BiH i sve nas“, zaključio je premijer Malezije.

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvali su se brojni čelnici iz svijeta politike, ali i veliki broj delegacija iz zemalja širom svijeta. Svoj dolazak potvrdile su poslovne delegacije iz Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, mnogobrojnih država članica Evropske unije, te velike političke i biznis delegacije privrednika iz Malezije, kao i delegacija Biznis foruma Islamske razvojne banke (THIQAH) koja dovodi mnogobrojne investitore iz zemalja GCC-a.

Tokom trodnevnog foruma biće organizovane prezentacije privrednika i sponzora, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja biće posvećena privrednim potencijalima BiH i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. Zadnji dan biće upriličene i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge.

Sarajevo Business Forum desetu godinu zaredom organizuje BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB) i drugim partnerima, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Trodnevna poslovno-investicijska konferencija ove godine će se održati od 17. do. 19. aprila 2019. godine u glavnom gradu BiH.