MADI ulazi na tržište Švedske

0

Nakon što je krajem prošlog mjeseca realizovala izvoz prve količine pilećeg mesa u Evropsku uniju, tačnije na tržište Njemačke, tešanjska kompanija Madi sprema svoju prvu pošiljku i za Švedsku.

Prve količine smrznute piletine trebale bi krenuti ka ovoj zemlji najkasnije sredinom sljedećeg mjeseca, potvrdio je za BiznisInfo Maid Jabandžić, generalni direktor MADI-ja.

„U finalnoj fazi je priprema potrebne opreme i mašina tako da će prvi kamioni sa tonama piletine za švedsko tržište biti otpremljeni početkom ili sredinom novembra“, kazao nam je Jabandžić.

Kako nam je pojasnio, izvoz u Švedsku dogovoren je čak i prije izvoza u Njemačku no zbog tehničkih karakteristika i specifikacija proizvoda izazak na ovo tržište bio je prolongiran.

Tešanjska kompanija izlazak na tržište Evrope dočekuje spremna.

„Proteklih godina smo značajno ulagali i u proizvodne kapacitete tako da za nas neće biti problem plasman proizvoda na tržište EU“, kazao nam je Jabandžić.

Novo tržište za BiH

Inače, kompanija čiji je godišnji kapacitet preko 14 miliona brojlera, jedna je od četiri koje su dobile dozvolu za izvoz piletine u Evropsku uniju nakon što je početkom godine naša zemlja stavljena na listu zemalja koje mogu izvoziti u Evropu.

Podsjetimo, prošle sedmice i Mesna Industrija OVAKO izvezla je svoju prvu pošiljku piletine u Evropsku uniju, i to na tržište Hrvatske.

Osim ove dvije kompanije, dozvolu za izvoz pilećeg mesa u EU dobili su i “Brovis” i “Argeta”.