Luka Ploče u problemu zbog bh. kompanije

0

Luka Ploče u Hrvatskoj obavijestila je investitore i javnost da je jedan od najznačajnijih poslovnih partnera – ArcelorMittal Zenica – ugasio pogon koksare, a koji je djelovao u sklopu tvornice čelika u Zenici koja i dalje nastavlja s radom.

ArcelorMittal Zenica je dugi niz godina preko luke Ploče uvozio veće količine uglja, a koji je korišten kao sirovina za proizvodnju koksa.

– Posljedica ove okolnosti je da ArcelorMittal Zenica do daljnjega neće uvoziti ugalj preko luke Ploče, već će nabavljati koks dijelom na tržištu Bosne i Hercegovine, a dijelom će se uvoziti – naveli su iz Luke Ploče u obavijesti dioničarima.

U 2023. godini ArcelorMittal Zenica je preko luke Ploče uvezao ukupno 403.570 tona ugljaa, dok je u prvih pet mjeseci 2024. godine uvezeno ukupno 38.000 tona uglja.

– Uprava Luke Ploče d.d. ulaže maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s novonastalom situacijom – zaključili su iz Luke.

Pogon ugašen nakon 130 godina rada

Kako smo ranije pisali, pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je krajem aprila nakon 130 godina rada. Proizvodnja čelika, odnosno rad Mittala, neće doći u pitanje jer će se sada koks kupovati.

Gašenje Koksare najavljeno je martu, nakon što je kompanija saopštila da je prošle godine ostvarila gubitak od 159 miliona KM u prošloj godini. U martu je kompanija saopštila da pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju.

Između ostalog, tada su najavili da će obustaviti proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu.

Koksara je zapošljavala ukupno 200 radnika.