Lufthansa reže još radnih mjesta, smanjuje flotu

0

Vodeći njemački avioprijevoznik Lufthansa najavio je u ponedjeljak da će ukinuti dodatni broj radnih mjesta uslijed mračnih prognoza za oporavak globalne avioindustrije nakon krize koju je izazvao Covid-19.

“Ranije najavljeni višak osoblja koji iznosi 22.000 stalnih radnih mjesta povećat će se kao rezultat odluka donesenih u vezi s trećim paketom u okviru programa restrukturiranja. Promjena u stalnom broju osoblja u letačkim operacijama bit će dalje prilagođena razvoju tržišta”, navodi se u saopćenju kompanije.

O nadoknadi i smanjenju viška osoblja razgovaraće se sa odgovornim predstavnicima zaposlenih, dodaje se.

Lufthansa, koja je u junu dobila vladinu pomoć u vrijednosti od gotovo 10 milijardi eura, objavila je i da će staviti više aviona van upotrebe uz trenutne gubitke od oko 500 miliona eura mjesečno.

“S obzirom da će potražnja tokom zime biti niža od očekivane, jer pandemija koronavirusa i dalje ozbiljno smanjuje putovanja”, aviokompanija planira smanjiti svoju flotu za 150 aviona do 2025. Lufthansa je ranije procijenila da će morati ukinuti 100 aviona kao odgovor na neviđenu krizu u vazduhoplovnom sektoru.

D. Hadžić