Lufthansa i sindikat kabinskog osoblja postigli dogovor o platama

0

Lufthansa i sindikat koji predstavlja kabinsko osoblje postigli su dogovor o platama u četvrtak, zaključivši posljednji od nekoliko velikih sporova koji su doveli do nedavnih štrajkova u najvećoj njemačkoj aviokompaniji i u širem sektoru avijacije u zemlji, javlja Anadolu.

Sindikat NLO-a saopćio je da će skoro 19.000 kabinskog osoblja dobiti povećanje plata u ukupnom iznosu od 17,4 posto u tri faze u okviru trogodišnjeg ugovora, plus jednokratnu uplatu od 3.000 eura po osobi kako bi se ublažila inflacija. Neki bonusi će takođe biti povećani.

Sindikat, koji je prvobitno tražio povećanje od 15 posto u periodu od 18 mjeseci, stavit će dogovor na glasanje svojih članova. Njegov ugovor sa Lufthansom ne uključuje osoblje u dvije podružnice kompanije, Cityline i Discover, gdje su pregovori u toku.

Prošlog mjeseca, sindikat Ver.di osigurao je povećanje plata u prosjeku za 12,5 posto tokom dvije godine za oko 25.000 Lufthansa zemaljskog osoblja.

Ranije ove sedmice riješen je poseban spor koji je uključivao osoblje obezbjeđenja na većini velikih njemačkih aerodroma i njihove poslodavce. Taj dogovor, takođe postignut nakon arbitraže, predviđa povećanje od ukupno 13,1 posto do 15,1 posto tokom 15 mjeseci.

Sva tri spora dovela su do štrajkova posljednjih mjeseci koji su uzrokovali masovno otkazivanje letova.

Poremećaji su pogoršani dugotrajnim štrajkovima uzrokovanim istovremenim sporom između glavnog njemačkog željezničkog operatera Deutsche Bahna i sindikata koji predstavlja mnoge njegove mašinovođe.

To je riješeno prošlog mjeseca sporazumom prema kojem će se radna sedmica vozača i nekog drugog osoblja smanjiti sa 38 sati na 35 do 2029. godine bez smanjenja plaća. Imat će mogućnost da rade duže za više novca.