Lufthansa Group prošle godine pretrpjela gubitak od 6,7 milijardi eura

0

Njemačka avio kompanija Lufthansa Group objavila je da je, uprkos mjerama štednje, prošle godine zabilježila neto gubitak od 6,7 milijardi eura zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do globalnih ograničenja putovanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Lufthansa Group navodi se da su prihodi kompanije, koji su 2019. iznosili 36,42 milijarde eura, prošle godine iznosili 13,6 milijardi eura, što je pad od 63 posto.

Njemačka avio kompanija je 2019. godine ostvarila dobit od 1,2 milijarde eura, a prošle godine neto gubitak od 6,7 milijardi eura.

Prilagođena dobit prije kamata i poreza, glavni pokazatelj zarade kompanije, koja je u 2019. iznosila 2,03 milijarde eura, prošle godine se pretvorila u gubitak od 5,45 milijardi eura.

Lufthansa Group je na kraju 2020. godine imala likvidnost od 10,6 milijardi eura.

Ukupan broj putnika Lufthanse u 2020. godini pao je za 75 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Iz Lufthanse Group se nadaju da će se potražnja za letovima oporaviti na nekim linijama kako se budu ublažavala ograničenja i povećavao broj vakcinisanih protiv COVID-19.

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr izjavio je da je 2020. bila najteža godina u historiji kompanije za putnike, uposlenike i dioničare.

“Ograničenja putovanja i mjere karantene doveli su do neviđenog pada potražnje za avionskim saobraćajem. Digitalne potvrde o vakcinaciji i testovima trebali bi zamijeniti zabrane putovanja i karantenu”, kazao je Spohr.

Lufthansa je bila pred bankrotom zbog pandemije COVID-19, ali je Vlada Njemačke u junu 2020. godine spasila avio kompaniju od bankrota paketom podrške od devet milijardi eura.