Lira pala na novi historijski minimum

0

Turska lira pala je danas na novi rekordno nizak nivo nakon novih izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji se protivi bilo kakvom povećanju kamatnih stopa.

Valuta je u kasno poslijepodnevnom trgovanju dosegla najnižu vrijednost od 13,47 za dolar, nadmašivši prethodni rekordni minimum prošle sedmice od otprilike 13,45 za dolar, nakon obnovljenih zabrinutosti zbog monetarne politike zemlje ali i zbog varijante omikron koronavirusa.

Spirala lire je bila zapanjujuća – pala je s otprilike 8,5 za dolar krajem avgusta na više od 13 za dolar u samo tri mjeseca.

Erdogan je konstantno odbijao podizati kamatne stope kako bi ovladao rastućom dvocifrenom inflacijom, a lira je posljednjih godina naglo pala u vrijednosti uglavnom kao rezultat toga. Inflacija u Turskoj sada je blizu 20 posto. Erdogan je otpustio trojicu čelnika centralne banke jer se nisu uskladili s njegovim uvjerenjem da se stope ne bi trebale povećavati.

– Uvijek sam se zalagao za niže kamate i ponavljao da bi stope trebale biti niže. Nikada nisam zagovarao i neću se zalagati za povećanje kamata – rekao je Erdogan u nedjelju.

Ekonomski stručnjaci i bivši dužnosnici u zemlji otvoreno su se zalagali da predsjednik promijeni kurs, jer je općeprihvaćeno da on zapravo ima moć nad odlukama o monetarnoj politici centralne banke, a ne da je banka nezavisna. No Erdogan se dugo drži neobičnog uvjerenja da više kamatne stope uzrokuju inflaciju, a ne da je smanjuju.

– Kamatne stope su razlog, inflacija je rezultat. Moj argument se nije promijenio, ja ga i dalje branim, vjerujem u to – rekao je predsjednik.

Čini se da ulagači imaju sasvim drugačije stajalište. Lira je “sada čvrsto na kriznom teritoriju”, napisali su nedavno analitičari londonskog Capital Economicsa, dodajući da će “viša inflacija i strožiji domaći finansijski uslovi vjerojatno spriječiti oporavak Turske”.