Lidl ulaže 80 miliona eura u logistički centar kod Kumanova

0

Lidl je jučer predstavio svoju najveću investiciju u Sjevernoj Makedoniji, logistički centar kod Kumanova.

Ovo je do sada najvrednija investicija Lidla u ovoj zemlji, ukupne vrijednosti 80 miliona eura, koja će otvoriti više od 150 radnih mjesta.

Prema planu kompanije, izgradnja logističkog centra počet će u narednom periodu, dok je u toku tenderska faza za izbor generalnog izvođača radova.

Predstavnici Lidla, izrazivši zahvalnost opštini i Vladi na podršci u cjelokupnom procesu realizacije ove investicije, simboličnim gestom postavljanja vremenske kapsule u temelje zgrade, poslali su poruku sreće i uspjeha projektu, prenosi Instore.rs.

– Danas predstavljamo našu najveću investiciju u Sjevernoj Makedoniji, naš logistički centar. Lidl Sjeverna Makedonija je dio međunarodne porodice Lidla i ovdje, zajedno sa našim timom, koji trenutno ima više od 100 zaposlenih, želimo da iskustvo koje smo stekli u više od 30 zemalja implementiramo po istom standardu i istog kvaliteta. Samo u izgradnju logističkog centra uložit ćemo oko 80 miliona eura kako bismo napravili moderan i održiv objekat, po najnovijim građevinskim standardima. Lidl je odgovoran, pouzdan i pošten partner kako za kupce tako i za svoje dobavljače. Dio naše korporativne politike je uspostavljanje dugoročne i pouzdane saradnje sa lokalnim proizvođačima – rekao je Rubrijan Hadžijev, generalni direktor Lidla Sjeverna Makedonija.

Zemljište u Kumanovu prostire se na površini od 170.997 kvadratnih metara, uključujući logistički centar od 63.000 kvadratnih metara i kompleks sa glavnom zgradom, administrativnim kancelarijama i naprednom infrastrukturom.

Izgrađen po savremenim tehnologijama i prilagođen za efikasan rad u velikim razmjerama, logistički centar će biti opremljen specijalizovanim mašinama, sistemima za automatizaciju i logističkom opremom, u potpunosti posvećen optimizaciji poslovanja.

Iz kompanije još napominju da će logistički centar dodatno biti primjer održivog i ekološkog rada, koristiće električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i biće opremljen fotonaponskim elementima koji generišu ukupnu snagu od približno 1,7 MV.

Osim toga, materijal iz recikliranog otpada biće korišten za zatvaranje krova, a unutra će biti postavljena energetski efikasna LED rasveta. Objekat će se grijati otpadnom toplotom iz rashladnog sistema i sav nastali otpad će se reciklirati.